DEN GODE HISTORIEN BAK

Zulugrass – smykkene som forandrer liv

home_4

Smykker fra Leakey Collection – vakre smykker som bygger samhold og som skaper inntekter for Masai kvinner i Rift Valley området i Kenya. Naturlig og bærekraftig, elegant og tidløst.

img_story

Etter den store tørken i 2001 ble Leakey Collection etablert. Tørken hadde ødelagt levebrødet til masai gruppene i området. Mennene dro hundrevis av mil avgårde for å finne beiteområder for kyrene sine, mens kvinnene ble igjen og ventet, uten mulighet til å skape inntekt.  Katy og Philip Leakey, bosatt i området, kjente et sterkt  behov for å gjøre noe for sine naboer, for å skape et inntekstgrunnlag for masaikvinnene.  Katy som er designer og kunstner så en mulighet i naturen, det tørre gresset, som er så hardt og tørt at ikke en gang sultne kuer vil spise det. Masaikvinner har perlet i generasjoner, og du har helt sikkert sett de fantastiske smykkene de bærer. Hva med gresset, kunne det bli til perler? Katy, med sitt øye for design så en unik mulighet til å skape inntekter til masai kvinnene gjennom produksjon av smykker som ville passe til det internasjonale markedet, av materialer som fantes naturlig i området.

Naturlig hult gress, som kuttes til små perler og farges med naturfarger. De lekreste smykker!!

Naturlig hult gress, som kuttes til små perler og farges med naturfarger. De lekreste smykker!!

I dag er mer enn 1400 Masai kvinner involvert i produksjonen av Leakey Collection sine smykke kolleksjoner, samtidig som de fortsetter sitt tradisjonelle liv. Kvinnene samler gress, kutter det til perlestørrelser, farger de med naturlige fargestoffer, og skaper de utrolig vakre Zulugrass smykkene. Dette gir de en helt unik mulighet til å tjene egne penger. Leakey Collection er ikke en «fabrikk» og har ikke fast produskjonssted. Masaier er nomadefolk og produksjonsgrupper blir satt opp der det er ønsket og trengt, da i samarbeid med Masaikvinnene og de «eldre» i områdene. I skyggen under et akasie tre skapes dermed disse unike smykkene.

img_getinvolved

I tillegg til zulugrass kolleksjonen, har Leakey Collection også Zuluwood, en klassisk kolleskjon med smykker laget av polerte treperler og sølv.

Disse smykkene er veldig fine å gi som gaver til noen man er glad i. I nettbutikken vår finner du flere modeller, da hovedsakelig fra Zuluwood kolleskjonen. I butikken vår på Bjølsen har vi også Zulugrass smykkene. Ved å kjøpe Leakey Collection sine smykker er du direkte med på å styrke masaikvinner og kulturen deres.

Masaikulturen er sterkt truet i dag. De er nomader og er svært sårbare for tørkeperioder. I tillegg er det nå i disse dager en stor kamp om jordområder, særlig i Tanzania, der presidenten er i ferd med å «selge» masailand for at rike turister skal kunne jakte i området mellom nasjonalparkene Masai Mara og Serengeti.  Her kan du påvirke ved å gi din stemme via Avaaz og lese mere om saken.

Les mer om Leakey Collection her.

Du finner de fine smykkene i nettbutikken www.etiskmote.no

Du finner de fine smykkene i nettbutikken http://www.etiskmote.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s